2012-03-07

KONY 2012

Kony-videon har cirkulerat på Facebook i ett par dagar nu och idag var jag tvungen att sätta mig ner och titta på den 30 min långa videon för att sätta mig in i vad det handlar om. Joseph Kony är alltså en rebelledare i Uganda som kidnappar barn för att göra dem till barnsoldater och sexslavar. Några amerikanska ungdomar har startat en rörelse, Invisible Children, som ska pusha den amerikanska regeringen att fortsätta stötta den ugandiska militären fånga Kony. Världen ser ju ut som den gör och genom den snabba delningen av information på Facebook och andra medier, kan en människas idé påverka många.

Det är en vacker video och det är en fin idé. När jag såg videon började jag gråta (vet inte varför jag är en sådan lipsill, PMS kanske?) och tänkte direkt stötta rörelsen. Men jag är ju ganska källkritisk av mig och började läsa lite mer. Här ger Visible Children lite mer information om den ugandiska militären som verkar nästan minst lika hemsk som Kony och pekar på att Invisible Children även tjänar en del pengar på detta... Men samtidigt kan man ju inte sätta armarna i kors och klaga på att Invisible Children bara vill tjäna pengar, de har ju ändå lyckats belysa den här tragedin och lyfta fram en massmördare för medierna.

Jaja, kolla videon och läs Visible Children's information, så får ni själva ta ställning till hur ni vill göra med er kunskap.





Se videon!

No comments: