2013-02-10

Chuc mung nam moi!

... vilket betyder "gott nytt år!" på vietnamesiska. Idag var vi som sagt i kyrkan och firade vietnamesisk nyår med familjens vänner och bekanta! Här ska ni få se hur vi vietnameser firar Tet, som vi kallar nyårsafton.

Denna fina blomstergren "canh mai" är typisk för Tet. Alla familjer beger sig ut för att köpa hem en sådan gren. Den symboliserar ett nytt år med knoppande blommor och de små gröna hängande sakerna symboliserar pengar och hög ålder, vilket man önskar sina nära och kära. Mamma har även hängt små röda pengakuvert på grenen. Barn får pengar "li xi", som är lyckopengar i dessa små kuvert när de önskar de vuxna gott nytt år. Det är verkligen barnens roligaste högtid då de i princip får pengar av all släkt och vänner.

Traditionell Tet-mat består av "banh chung" (den gröna kakan ni ser i förgrunden), som är en tätt packad riskaka stoppad med fläskkött och bönmassa, inlindad i bananblad som gett det dess gröna färg. Denna riskaka äter man med syltlök och torkade räkor som man blandar i vinägrett (på det blå fatet till höger). Vi hade även fixat vårrullar, som är typisk festmat, kycklingfotsallad (!), marinerade musslor och nudelwok som alla ligger till vänster om vårrullarna. Det färgglada i vänstra hörnet är gelé med kokos och kaffesmak och den gröna, runda kakan som syns bättre på nästa bild är sticky rice-efterrätt med gul bönmassa i. 

Massa vietnameser! Mannen till höger om min far är den enda vietnamesiska prästen i Sverige.


Min mattallrik! Gott! Fyrkanten till vänster är den där banh chung jag skrev om med bönmassa och fläskkött. Man äter den med inlagda grönsker. 

Vi fick med oss kycklingfotssallad hem! Det ser konstigt ut men det är riktigt gott! Mycket grönsaker,  färska örter och chili gör att det inte smakar så mycket kycklingfot, haha. 

No comments: