2011-10-19

Paris, ma belle!

På grund av de tragiska händelserna i början av veckan har jag ju inte berättat om min och Sofies Paris-resa. Det var fantastiskt roligt! Sofie flög för första gången i sitt liv och greppade handtagen på sitt flygsäte när planet lyfte. Väl framme i Paris tog vi oss till Elenas lägenhet med ett snabbstopp vid Triumfbågen.

Sofie vid Triumfbågen 
Min vackra Elena mötte upp oss vid metron och under tiden hade hennes pojkvän Gabriel ordnat med en liten brunch bestående av äggröra, sallad, baguette, croissants, brioche och andra franska delikatesser. Perfekta pojkvännen!

Elena och Gabriel i deras mysiga (men dyra 1100 euro för 2 rum
och kök) lägenhet i Paris
Efter brunchen begav vi oss till Place de la Concorde för att vandra på shoppinggatan Champs Élysées. Det blev dock bara lite fönstershopping för min del, men Sofie lyckades haffa en riktigt snygg plånbok från Mango.

Mes belle amies vid Place de la Concorde
Efter lite shopping tog vid metron upp till Trocadero där man kan se den bästa utsikten över Eiffeltornet. Roligast var när Sofie vandrade helt oberedd runt hörnet på Trocadero och plötsligt fick hela Eiffeltornet kastat i ansiktet! Hon såg väldigt nöjd och imponerad ut, må jag säga!

Eeesofie och eeenaffe vid Eeeiffeltornet!

När vi hade skådat färdigt på Eiffeltornet begav vi oss mot Paris' Opera shoppade lite runt Opera's excellenta shoppinggator.

L'Opera

Och sedan var det dags att introducera shoppinggalna Sofie för Galleries Lafayette, som motsvarar Londons Harrods. Alltså, ett helt galet 7 (8?) våningar högt shoppingcenter med allt från haute couture till mer mänskliga priser på märkeskläder. Tyvärr var vi så hungriga och trötta vid denna tid att vi mest bara kikade runt och njöt av utsikten från gallerians tak

Inne i Galleries Lafayette
Utsikten från gallerians tak
Nu kallade hungern på oss och vi tog metron till Le Marais som är den judiska och gay-delen av Paris. Otroligt mysiga, lummiga gator och massa designerbutiker (om jag bara hade en lägenhet i Paris att inreda!). Sofie och Elena sprang som yra höns på Cos (H&M's systerkedja med mer minimalistiska och dyrare kläder). 

Cos i Le Marais

Sedan gick och satte oss på en typisk fransk bistro och tog in en plocktallrik med 4 sorters ostar, salami, lufttorkad skinka, pickles, sallad, någon slags griskött-pastej och kaninpastej (vilket var väldigt gott, konstigt nog!). Gabriel lärde oss att dricka äta brien med mycket smör för att runda av smaken och drick rödvin efter getosten och dra in doften i näsan... Fransmän!

Skulle lätt kunna flytta till Frankrike
för matens skull!
 Gabriel säger att fransmän aldrig äter på en bistro utan ville att vi skulle vidare till en restaurang nära Notre Dam där vi skulle käka middag. Sofie fick därmed se Hôtel de Ville, Paris stadshus och den magnifika kyrkan Notre Dam, "där Ringaren i Notre Dam bor".

En promenad längs La Seine som rinner genom Paris är ju
 inte helt fel!
Från Notre Dam gick vi till Rue de la Huchette som är en känd gata i Quartier Latin, de gamla latinska kvarteren, där pubar, barer och restauranger trängs med varandra.

Rue de la Huchette - full med turister
och livsnjutare!
Där satte vi oss på en restaurang och beställde in foie gras - så klart! Andra gången jag äter det och jag är fortfarande lika förälskad. Åh denna feta, smöriga, gräddiga gåsleverpastej som bara smälter i munnen... Gabriel visade oss att vi skulle käka det med riktigt sött vitt vin för att få fram smaken. Nu kan jag dö lyckligt. Sofie var måttligt imponerad.

Foie gras måste du ha ätit en gång i livet!

Jag och min älskade spanjorska (som nu talar flytande franska)! 
Efter lite om och men insåg vi att vi inte alls var särskilt hungriga längre. Sofie var undantaget och beställde in spaghetti bolognese medan vi andra käkade crêpes och glass.

Vad är en tripp till Paris om man inte käkar crêpes? Min
var med chokladsås och grädde!
Med magen full av god fransk mat var jag ganska nöjd för kvällen. Men vad är väl en lördag i Paris utan suspekta barer? Gabriel tog oss till en bar Quartier Latin, på Rue de la Huchette där det hängde behåar från taket. Strippklubb tänker ni? Ja, manliga strippor. Eller de var mer som servitörer i bara kalsonger. Man kunde beställa "Sperm de Serveur" (Servitörens sperma) för 20 euros och i den ingick det en ordentligt lapdance och en shot. Gissa vilken glad nybliven 25-åring som fick den?

Dessa servitörer specialiserar sig i att ta av kundens behå
under själva strippshowen, därav de många som hänger
i taket!

Vi andra som inte fick en show drack starka drinkar som typ
bara innehöll sprit...

Oj oj oj, vem kan detta vara? Detta var
en av de bilder som jag vågar publicera...
Egentligen skulle vi gå på en elektro-konsert i en stor nattklubb bredvid Moulin Rouge. Men vi var lite för kalla och trötta och åkte hem. Väl hemma orkade ingen göra sig i ordning för utgång utan vi softade mest och fransmannen rökte illegala substanser...
Väl hemma i bäddsoffan där tjejerna myser med
Sac State-nallen!
Det var vår lördag i Paris, på söndagsmorgonen flög vi tillbaka till Sverige. Det blev en blixtvisit eftersom jag planerade först att hälsa på Elena och få en dag med henne. Sedan när Sofie blev medbjuden fick hon tyvärr åka på mina villkor, då jag jobbade fredag kväll. Men jag hoppas hon hade roligt, för jag hade riktigt roligt! Fler bilder kan ni se här, klick klick!


No comments: