2013-05-24

Akuten

Kom precis hem från akuten. Fredagskväll, lönehelg, mammas födelsedag, akuten... Rimmar illa, eller hur? Men det berodde på att mammas blodglukosvärde (blodsocker) sköt i höjden. Rejält. Hon har haft tablettbehandlad diabetes i några år, men det har varit under kontroll och hennes värden var nästan bättre än en frisk. Men nu på sistone så har hon fått galet höga mängder kortison (mer än 20 tabletter om dagen) för att stå ut med den här cytostatikan.

Så här står det på 1177: "Hos friska personer som har fastat brukar P-glukosvärdet ligga på 5,6 mmol/L eller lägre. Om man inte har fastat kan det vara normalt med värden upp till 8,7 mmol/L". Mammas diabetessköterska sade att hon var tvungen att åka till akuten om hennes värde gick upp till 20. Ikväll var hennes värde 23... Jag satt och käkade med mina vänner när pappa ringde. Fick så ont i magen av oro.

Vi satt på akuten till midnatt och mina föräldrar kom dit kl 20... De tog ett blodprov direkt men då hade blodglukosvärdet gått ner till 17 och när vi tog om det innan de lät oss åka hem hade det gått ner till 11. Så nu är vi hemma och vi är helt slut. Det tar på krafterna att sitta och vänta på svar. Stackars mamma har varit så trött på sistone för att hon varit i "sockerkoma". Jag är så trött. Ingen tar ansvar för detta. Onkologen skjuter över det på vårdcentralen och vårdcentralen lägger över det till akuten som hänvisar till onkologen... Suck.

Stackars mamma som fick fira sin födelsedag på akuten...

No comments: